vineri, 4 octombrie 2013

Test pentru rezervistii cu perspective! Mai reusim sa vedem si dincolo de lungul nasului?

Cum mai stam cu vederea? Imaginile de mai jos au legatura cu vederea binoculara, dar si cu bazele tragerii (atunci cand invatam sa ne identificam ochiul director). Daca nu ne-am pierdut deprinderile de buni tragatori, in imaginile care urmeaza ar trebui sa identificam fara mari probleme obiecte si/sau fiinte, cifre si/sau litere, deci ceva concret! Recomandari: sa fim atenti sa nu ne impiedicam de pian, altfel riscam sa fim alergati de rinocer si sa intram in campul vizual al tancului. Cei care reusesc sa treaca si de tanc, inseamna ca stau bine atat cu vederea, cat si cu viziunea, fapt pentru care pot sa isi savureze in liniste ceasca cu cafea (ceai) descoperita in imagini. Succes! 

Imaginea nr. 1


Imaginea nr. 2


Imaginea nr. 3


Imaginea nr. 4


Daca nu ati reusit sa descoperiti nimic concret in imaginile de mai sus, va sugeram sa va departati de monitor pana la o distanta de la care reusiti sa observati ceea ce este scris mai jos! Remediati urgent cauza si mai incercati o data!  (Raspunsuri corecte: Img. nr. 1 - vanator alergat de rincocer; Img. nr. 2 - tanc; Img. nr. 3 - ceasca pe farfurioara; Img. nr. 4 - pian langa scaun).

Un comentariu:

  1. Recomandarea din final era o gluma si nu are legatura cu vizualizarea imaginilor nr. 1-4. O mana de ajutor! Imaginile sunt stereograme, deci imagini 3D (in relief), mai bine spus autostereograme. Daca in cazul stereogramelor avem nevoie de stereoscop sau ochelari speciali, autostereogramele pot fi observate cu ochiul liber. Un procedeu este descris aici http://tudor20geografie.wordpress.com/2012/04/29/autostereograme/.

    Un procedeu mai simplu este cel al defocalizarii privirii. Unde trebuie sa ajungem: sa aducem 2 sau mai multe imagini intr-una singura. Cunoastem de la identificarea ochiului director ca daca fixam degetul pe un punct situat la distanta avand ambii ochi deschisi, avem iluzia ca degetul se misca in lateral daca inchidem un ochi sau pe celalalt. Sau daca avam bratul intins si privim un deget ridicat vertical, cu ambii ochi deschisi insa "in crucis", avem iluzia ca observam 2 degete. Stereogramele sunt imagini deja defocalizate, prin urmare trebuie sa facem cumva sa suprapunem imaginile. Metoda simplificata: se priveste imaginea cu ambii ochi catre centrul acesteia, insa cu ochii privind "in crucis" ca atunci cand observam 2 degete. Dupa cateva secunde imaginile se suprapun si rezulta cu claritate imagini 3D.

    Nota: Chiar daca nu reusiti sa identificati imaginile 3D, raspunsurile corecte se afla oricum "la vedere"!

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!