luni, 21 octombrie 2013

Avertismentul "Miranda" sau atentie la capcanele ascunse in modelele de contestatii sugerate a fi inaintate impotriva deciziilor emise in baza Legii nr. 241/2013!

Materialul provine ca urmare a unor sesizari primite prin corespondenta privata legate de deciziile emise in baza Legii nr. 241/2013 (Legea "inghetarii" pensiilor foste militare desfiintate prin Legea nr. 119/2010), precum si de contestatiile aferente. 

Ca prima precizare: Grupul V.M. de la Arges avand o altfel de situatie juridica, nu am primit astfel de decizii (inca) emise in baza Legii nr. 241/2013, astfel ca nu este cazul sa inaintam (inca) vreo contestatie. Am aflat din alte surse cum arata astfel de decizii! Cat priveste eventualele contestatii, este evident ca in cazul nostru acestea trebuie sa cuprinda elemente adaptate integral situatiei noastre juridice.

Totusi, sesizarile prin corespondenta privata ne-au determinat sa analizam modelele de contestatii sugerate a fi inaintate de rezervistii care au primit decizii in baza Legii nr. 241/2013. Un model este cel de aici! Asupra acestui model de contestatie, concluzia care se desprinde este ca cel care intocmeste ad-litteram o astfel de contestatie, recunoaste oficial ca renunta la orice drept de pensie militara. Toate elemente din contestatie sunt OK, insa doar in contextul in care prin contestatie se recunoaste legitimitatea Legii nr. 119/2010. Pe de alta parte, din contestatie lipseste exact cererea de mentinere in plata a pensiei de serviciu. Per ansamblu, modelul respectiv de contestatie ne aduce aminte de "Avertismentul Miranda". Avertismentul folosit de politisti la arestarea diverselor persoane, este  celebru din filmele şi serialele poliţiste difuzate la noi şi în lumea largă, avand un pasaj care induce in subconstientul oricui, urmatorul mesaj: "Ai dreptul sa te aperi, dar atentie si ce spui, intrucat orice cuvant se poate intoarce si impotriva ta!"

Revenind la modelul de contestatie de aici, sunt mai multe elemente care ne aduc aminte de precizarea din "Avertismentul Miranda" conform careia cuvintele se pot intoarce contra noastra. De exemplu, in formularea "Consider ca am fost prejudiciat/a prin revizuirea deciziei de pensie, in temeiul Legii nr.119/2010 si OUG nr.1/2011, iar Legea nr.241/2013 nu face decat sa confirme legalitatea prezentei contestatii si, corelativ, nelegalitatea deciziilor de revizuire". Va readucem aminte ca prin Legea nr.119/2010 nu a fost revizuita nici o decizie de pensie, ci desfiintata pensia militara de serviciu. OUG nr. 1/2011 este un act normativ care aplica Legea nr. 119/2010 care a desfiintat pensiile militare de serviciu, iar Legea nr. 241/2013 este un act normativ care aplica atat Legea nr. 119/2010 care a desfiintat pensiile militare de serviciu, cat si OUG nr. 1/2011 care aplica Legea nr. 119/2010. Ori, daca noi admitem ca Legea nr. 119/2010 ne-a revizuit dreptul la pensie militara cand de fapt ni l-a desfiintat, admitem in fapt legitimitatea Legii nr. 119/2010. Mai atrage atentia si un alt exemplu in formularea: "Statul are dreptul de a legifera si a inlatura eventuale inechitati, fara a aduce atingere dreptului de proprietate si a drepturilor castigateMentionez faptul ca Legea nr.241/2013 a avut in vedere respectarea principiul drepturilor câştigate, respectiv „in situatia in care cuntumul pensiilor este mai mic decat cel stabilit in baza legislatiei anterioare, se pastreaza in plata cuantumul mai avantajos.” Dar Legea nr. 241/2013 nu are in vedere nicidecum respectarea principiul drepturilor câştigate, ci a unui cuantum care constituie doar un simplu element dintr-un drept castigat si care mai este si "inghetat". Dreptul castigat este in realitate cel la pensie militara de serviciu in baza Legii nr. 164/2001 sau a Legii nr. 179/2004. Ori, Legea nr. 241/2013 nu mentine acest drept, ci dimpotriva, aplica Legea nr. 119/2010 prin care au fost desfiintate pensiile militare de serviciu. Prin urmare, daca noi admitem ca Legea nr. 241/2013 care aplica Legea nr. 119/2010 care a desfiintat pensiile militare, are in vedere respectarea principiul drepturilor câştigate, inseamna ca admitem ca dreptul castigat este cel la desfiintarea pensiilor militare, si nu cel la pensie militara! 

Cei din Grupul de la Arges cunoastem foarte bine ca apararea ne-a impus sa ne decidem ce dorim, iar instantele ne-au cerut acelasi lucru: vrem sa redobandim dreptul la pensie militara de serviciu sau doar sa ne fie mentinut in plata cuantumul pensiei militare de serviciu? In a 2-a situatie, era evident ca trebuia sa optam pentru pensie in baza Legii nr. 119/2010, insa cu cuantumul pensiei militare de serviciu in baza Legii nr. 164/2001. Iar noi am optat pentru dreptul la pensie militara de serviciu. Ori, esenta modelului de contestatie mentionat este aceea de a solicita drept de pensie nemilitara in baza Legii nr. 119 , aplicata cu OUG nr. 1/2011 si Legea nr. 241/2013. 

In concluzie, contestatia este intocmita in mod profesionist mergand pe axa reintregire-recuperare-cuantum, insa in forma prezentata aceasta determina fara echivoc renuntarea de buna voie si nesiliti de nimeni la dreptul la pensie militara de serviciu! Pe veci!

***

Nota! O sesizare mai aparte este aceasta: "Prin aceasta decizie (L241/2013), care nu este decat un document de corespondenta, adresa de instiintare, fara valoare juridica, au materializat in scris ABSOLUTUL ABSURDULUI, in sensul ca utilizand aceleasi coordonate (grad militar, functia detinuta la data stabilirii dreptului de pensie, vechime, conditii de munca, etc.) au obtinut puncte diferite (valorile inscrise la punctele A,B,C), matematic vorbind imposibil de realizat faptic. Cum  si in ce fel ar putea fi eliminata perpetuarea acestor nedreptati?Cu stima si consideratie, M.C."

Ce se mai poate respunde unei astfel de sesizari? O lege al carui fundament este prost conceput din start precum ilegitima si abuziva Lege nr. 119/2010, nu va putea fi niciodata "reparata" prin amendare sau modificare cu oricate OUG nr. 1/2011 sau legi de genul Legii nr. 241/2013. Este evident ca singura cale de fi eliminata perpetuarea tutror nedreptatilor este doar abrogarea Legii nr. 119/2010!                                          

2 comentarii:

 1. Corecte si de bun simt sesizarile acestui articol. O capcana intinsa cu rautate de cei din CD al SCMD, cu sau fara intentie, care practic va duce la pierderea nu numai a procesului in instanta pe contestatia respectiva, dar da si apa la moara paratului. Eu am formulat o alta contestatie care nu e perfecta dar evita prin ceea ce sustine aceste capcane si cere revenirea la L164 .
  http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/10/22/model-de-contestatie-pe-l-2412013-5488

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca parca cei din ANCMRR nu au facut la fel! Mare minune daca stabii din ANCMRR si din SCMD nu si-au luat angajamentul in fata lui Oprea ca nu vor mai exista procese in instanta prin care militarii sa conteste desfiintarea pensiilor de serviciu. Se stie ca atat ANCMRR cat si SCMD i-au pus pe naivi sa multumeasca partidului pentru Legea nr. 241. Cum sa mai scrii in contestatie ca vrei tot pensie militara daca ai multumit pentru Legea 241? A contesta niste sume este una si a contesta ca ti s-a desfiintat un drept constitutional este altceva. In ultimul caz este grav, si nu da bine la MCV unde se raporteaza si nr. de actiuni in instante ale cetatenilor contra statului.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!