vineri, 11 octombrie 2013

Arme de top - (II) Arme care trag "dupa colt"!

Desi expresia "a trage dupa colt" poate parea in limba romana oarecum amuzanta (mai ales militarilor), in realitate astfel de arme care trag "dupa colt" exista in dotarea diverselor armate de mai bine de 10 ani, fiind arme cu adevarat de top. Dupa cum cunoastem, pe timpul luptei apropiate in localitati sau in interiorul cladirilor,  in orice tip de actiune care implica schimbarea brusca a directiei de actiune intr-un raion cu raza limitata de vizibilitate, orice "colt" poate deveni fatal pentru militari, indiferent de nivelul de instruire si de experienta. Militarii diferitelor tipuri de forte cunosc prea bine senzatia, pericolul si posibilele consecinte ale acelei fractiuni de secunda cand desi nu stiu exact ce urmeaza dupa un zid, inapoia unei fereastre sau a unei usi, la intrarea sau la iesirea in/dintr-o galerie (tunel subteran), la atingerea unei platforme/acoperis dupa o ascensiune sau la iesirea dintr-un adapost expus. Riscul este imens, dar misiunea trebuie indeplinita. Pe de alta parte, in cazul actiunilor antitero, metodele clasice de anihilare preventiva a unui potential pericol aflat "dupa colt" (grenade etc.), poate determina si anihilarea "in masa" a eventualilor ostaticilor "la pachet" cu agresorii. Ori scopul unei actiuni actiuni antitero profesioniste este de a salva si ostaticii, nu doar de anihila adversarul, caz in care noua generatie de arme este extem de utila la diferentierea tintelor ostile de ostaticii nevinovati.   

Ca urmare a acestor elemente, militarii au incercat sa dezvolte arme care sa permita si neutralizarea adversarilor aflati "dupa colt". Conceptul dateaza inca din al 2-lea Razboi Mondial cand germanii au adaptat pusca de asalt (pistolul-mitraliera) StG 44 astfel incat sa ii poata fi atasate tevi indoite la 30, 45, 60 si 90 de grade (conceptul este cunoscut sub numele de Krummlauf - al tevii curbe/indoite). Ulterior au realizat niste prototipuri si sovieticii prin adaptarea pistolului-mitraliera PPSh-41. Evident ca o teava indoita avea sa dea nastere si la numeroase incidente (frecvent explozia tevii), prin urmare militarii au abandonat conceptul initial timp de zeci de ani, dar nu si ideea de a fabrica arme care sa traga "dupa colt". 

Specialistii israelieni au fost primii care au rezolvat si problema armelor care sa traga "dupa colt", de data aceasta fara sa mai fie nevoie sa fie indoite tevile. Principiul de baza: cel al periscopului. Specialistii israelieni au inventat un dispozitiv modular caruia i se pot atasa diferite modele de pistoale, pusti de asalt si chiar si lansatoare de grenade usoare cu ajutorul caruia militarii pot sa traga asupra unui adversar care ii asteapta "dupa colt", fara insa a se mai expune acestuia. 

Variante constructive made in Israel:

1. CSM: Dispozitiv pentru pistoale. In varianta constructiva standard, dispozitivul permite atasarea pistoalelor semi-automate folosite cel mai frecvent de trupe precum Glock 17/18/19, SIG Sauer P226/228, Browning Hi-Power sau Beretta M9/92F/M93R. In functie de comenzi, dispozitivul poate fi adaptat insa pentru orice tip de pistol.   

2. CS-40: Dispozitiv pentru aruncatoare usoare de grenade. Are la baza platforma CSM adaptata astfel incat  sa i se poata atasa aruncatoare de grenade de cal. 40 (pentru politie - de 37 mm). 

3. CS-APR™ 5.56. Are la baza acelasi principiu al platforma constructive CSM, careia i s-a adaptat renumita pusca de asalt (pistol-mitraliera) APR Gilboa cal. 5.56 mm, astfel incat sa traga "dupa colt". Pusca de asalt se poate detasa de dispozitiv si folosita in mod normal.

Ulterior si alte state au inceput sa fabrice arme asemanatoare, existand la acest moment chiar si aruncatoare anti-blindate pe principiul Corner Shot (CSP - Eurosatory 2004).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!