miercuri, 11 septembrie 2013

Tradarea de catre liderii SCMD a rezervistilor cu pensiile diminuate. Cu cartile pe fata!

Acuzele din acest material nu sunt adresate nicidecum liderilor SCMD de buna credinta, ci doar celor care considera ca se regasesc in cele prezentate.


Mahatma Gandhi afirma: "Veritas laborant nimis saepe, extinguitur nunquam." In traducere: "Deşi respins de nenumarate ori, adevarul nu piere niciodată". Ca fiecarui oricarui om normal, nu imi place ipcrizia, de aceea sunt nevoit sa readuc aminte tuturor pas cu pas, tradarea conducerii SCMD a intereselor rezervistilor cu pensii diminuate. Argumentat, cu etape, cu documente. Am mai incercat mai demult sa fac acest lucru, dar mi s-a spus sa am rabdare desi pentru mine continuarea a fost totdeauna evidenta.

Faza I - Inceputurile SCMD. Context: anul 2009, an in care a aparut si Legea nr. 329/2009 care a interzis cumulul pensiei cu inca un salariu la stat. Aparitia Legii nr. 329/2009 este fundamentul constituirii SCMD. Acest lucru este admis in nenumarate randuri de conducerea SCMD si despre aceasta lege vom auzi de multe ori in revendicarile SCMD. Pentru conformitate, mai 2013: "Mai aduc in vedere faptul ca aceasta interdictie - cumulul pensie salariu bugetar - a fost scanteia care a dus la crearea SCMD si a fost primul tel al luptei sindicale a rezervistilor" (Gl. Fl. Aer. (r) Iosif BALAN). Asadar, SCMD nu s-a constituit niciodata avand ca scop apararea intereselor rezervistilor cu pensii diminuate, nefiind nici cazul la acea vreme despre pensii diminuate, reunirea intereselor survenind ceva mai tarziu. Reunirea a fost aparenta, intrucat materialul de fata va demonstra ca s-au facut si gafe, in sensul ca pentru conducerea SCMD au primat intotdeauna interesele legate de cumulul pensiilor cu salariul, cele ale rezervistilor cu pensii diminuate trecand pe plan secund. In final, rezervistii cu pensii diminuate nu si-au atins interesele. Categoria celor interesati de cumulul pensie-salariu lupta inca, procesul legislativ fiind in dezbatere. A aparut in schimb o a 3-a categorie care si-a atins scopurile: cea a rezervistilor cu pensii majorate din conducerea SCMD (ca si din cea a ANCMRR) de regimul Basescu-Boc. Foarte bine, dar sa analizam si cu ce pret!  

Faza a II-a - Desfiintarea pensiilor militare de stat. Istoria este cunoscuta. In urma abuzivului act al statului roman, unora li s-au majorat pensiile, altora li s-au micsorat. In  conditiile date, mare parte dintre cei cu pensiile micsorate s-au inscris in SCMD. In SCMD au aparut astfel 2 categorii principale de rezervisti: unora - minoritara numeric formata din rezervisti al caror interes principal a fost cumulul pensiei cu un salariu la stat, si una majoritara numeric (dovedit prin cresterea de la 2 500 la cca. 30 000 a nr. de membri SCMD) - cei cu pensiile diminuate si al al caror singur interes a fost reintregirea pensiilor. Asadar, SCMD a reunit sub acelasi steag 2 interese. Pe aceasta structura, SCMD a desfasurat actiunile de protest contra regimului Basescu-Boc pana in luna mai 2012 cand USL a preluat puterea. 

Faza a III-a - USL in opozitie. Sa ne aduce aminte ca pe cand se afla in opozitie, USL  a initiat un proiect de lege real reparatoriu in sprijinul rezervistilor cu pensii diminuate. Este vorba despre faimosul proiect de lege PL-x 102/2012 care avea sa devina franjuri in final prin Legea nr. 112/2012. Aici este procesul legislativ complet. Ce observam? La data de 23.04.2012 cand USL se afla inca in opozitie, proiectul era adoptat de Senat ) in forma initiala, iar actul normativ legifera 2 lucruri simple: reintregirea completa a pensiilor diminuate (curat, fara ţeapa care avea sa apara in Legea nr. 241/2013) si returnarea tuturor sumelor de bani retinute de fostul regim.


  
Faza a IV-a - USL preia puterea si ii tradeaza pe rezervistii cu pensiile diminuate. Dupa nicio o luna de la adoptarea in data de 23.04.2012 de catre Senat a proiectului de lege menit sa reintregeasa pensiile diminuate si sa returneze sumele retinute abuziv, USL a preluat complet puterea politica si in Camera Deputatilor, iar la data de 7 mai 2012, USL a format Guvernul. La data de 14.06.2012, proiectul de lege PL-x nr. 102/2012 adoptat deja de Senat la initiativa USL intr-o forma extrem de rezonabila, a intrat in dezbatere la Camera Deputatilor unde USL si-a facut zob propriul proiect de lege initiat de USL si adoptat de USL cand se afla in opozitie. Din Camera Deputatilor a iesit cu totul altceva decat initiase USL in opozitie, rezultand in final Legea nr. 112/2012. Aici s-a produs tradarea de catre USL a rezervistilor cu pensii diminuate, Ponta fiind premier, C. Dobritoiu la aparare si M. Campeanu la MMPS. USL preluand puterea, nu si-a mai adoptat propriul proiect de lege initiat in opozitie, fiind evident ca nici pe viitor nu va mai avea in atentie soarta celor in cauza. USL cu majoritata parlamentara prinsa cu mata in sac, a incercat sa se disculpe invocand niste baiguieli pe post de scuze legate de FMI si ca va rezolva problema dupa alegerile parlamentare. Ori, oricine cunoaste ca FMI nu impune niciodata nimic Parlamentului vreunui stat, ci doar guvernelor. Prin urmare USL i-a tradat pe rezervistii cu pensii diminuate, alianta avand majoritate in Parlament si pe Ponta premier, atat inainte de alegerile parlamentare cat si dupa! 

Faza a V-a. Tradarea rezervistilor cu pensii diminuate de catre liderii SCMDS-a produs concomitent cu tradarea USL. Dupa ce USL si-a dat arama pe fata, a existat o tentativa a conducerii SCMD de contrare a tradarii USL prin organizarea a unui miting de protest, de data aceasta contra lui Ponta-Basescu. "Sa facem un miting prin mobilizare generala, a noastra si a tuturor aliatilor, sambata, 14 iulie (...). Va fi un miting in Piata Victoriei, impotriva FMI si a regimului Basescu-Ponta" - afirma presedintele SCMD, Mircea Dogaru la data de 15.06.2012. Aceasta era solutie corecta pe care daca ar fi urmat-o, conducerea SCMD si-ar fi pastrat credibilitatea si ar fi mentinut intacta solidaritatea organizatiei. A fost o ultima tentativa a conducerii SCMD de aparare a cauzei celor cu pensii diminuate. Nu s-a mai materializat, intrucat conducerea SCMD a transformat mitingul doar unul contra lui Traian Basescu. De ce asa? Intr-adevar, noi aveam pensiile diminuate de regimul portocaliu, dar la 14.06.2012 prin ceea ce a facut USL, era evident ca alianta s-a raliat in mod indubitabil doctrinei fostului regim. De la acel moment, SCMD s-a disociat complet de cauza rezervistilor cu pensii diminuate, revenind la vechiul interes al nucleului de baza al constituirii SCMD, cel legat de cumulul pensiilor cu salariul. Mitingul de la 14 iulie 2012, dupa cum era de asteptat, a fost un fiasco. Rezervistii cu pensii diminuate cunoscand foarte bine cum USL i-a tradat la 14.06.2012 nu s-au mai prezentat la miting. Ulterior, liderii SCMD - observand probabil ca SCMD este parasit masiv de cei cu pensiile diminuate, au mai incercat sa induca sporadic ideea ca s-ar ocupa si de problema celor cu pensii diminuate, insa faptele ulterioare infirma total aceasta ipoteza. 

Faza a VI-a. Pactizarea SCMD cu USL si abandonarea totala a rezervistilor cu pensii diminuate. In pofida celor petrecute, conducerea SCMD in loc sa ramana independenta politic, a abandonat complet problema rezervistilor cu pensii diminuate si s-a aliat cu USL, sprijinind neconditionat alianta politica la alegerile parlamentare din decembrie 2012 chiar daca stia foarte bine ca USL a lovit din plin la 14.06.2012, exact in rezervistii cu pensii diminuate. Conducerea SCMD a devenit impasibila la soarta celor 26 500 de rezervisti cu pensii diminuate in randul carora situatia s-a tensionat pe zi ce trece. Ignorand ceea ce s-a intamplat la 14.06.2012, diversi lideri au incheiat pacte/protocoale de sustinere a USL la alegerile din 9 Decembrie 2012. Pentru a calma spiritele in randul celor cu pensii diminuate, a inceput intoxicarea acestora cum ca imediat dupa inscaunarea la putere a Guvernului Ponta, acesta va emite o ordonanta de urgenta similara proiectului initial al USL PL-x nr. 102/2012. Nu s-a intamplat nimic. A fost un joc de-a uite ordonanta, nu e ordonanta - menit doar sa stopeze iesirea in strada a rezervistilor cu pensii diminuate care ar fi sifonat nu numai imaginea USL, ci si pe cea a conducerii SCMD care semnase protocale de colaborare cu USL. 

Faza a VII-a. Martie 2013. Ipocrizia conducerii SCMD. Neintamplandu-se nimic pentru remedierea situatiei rezervistilor cu pensii diminuate, pe fond de tensiune crescanda, cateva filiale din teritoriu nemaiavand nicio incredere in conducerea centrala a SCMD, au hotarat sa protesteze la Bucuresti contra USL, la data de 4 martie 2013. Aici au intervenit sforariile de tip utecisto-comunist, iar conducerea SCMD si-a dat complet arama pe fata, dovedind ca a devenit un simplu agent de propaganda politica, departandu-se total de interesele rezervistilor cu pensii diminuate. Intr-un final, a acceptat ca filialele sa isi desfasoare protestul, conducerea SCMD delimitandu-se insa cu tact de acesta. Si acum incepe balciul! Exista o nota cu nr. 177 din 26.02.2013 a presedintelui SCMD (pentru conformitate se poate consulta si copia, intrucat de la un timp se sterg din ce in ce mai multe urme). Extras: "10. In situatia in care dl. Vicepresedinte Col. r Popescu Victor, mentine hotararea de pichetare, actiune ce urmeaza a fi sustinuta cu delegati si de filialele care s-au anuntat deja, rugamintea este sa fiti de acord ca aceasta sa se desfasoare strict sub indernnul "Jos Basescu", "Jos Oprea", aratandu-ne astfel intentia de a ajuta USL-ul sa se curete de penalii strecurati de Basescu in interiorul sau". Cu alte, cuvinte - presedintele SCMD incearca sa deturneze tinta protestelor care de aceasta data era USL - USL detinand puterea politica, scotand asadar USL cu fata curata. Nu e totul! Prin comunicatul de presa de aici, presedintele SCMD constientizand ca protestarii nu vor tine cont de indicatiile lui, a inceput sa prolifereze amenintari impotriva celor care vor scanda contra USL. Extras: "Intreaga actiune se subsumeaza sloganului "Jos Basescu! Jos Oprea!". Orice alta lozinca va fi interzisa si eventualii provocatori basisti predati jandarmilor". Asadar, rezervistii cu pensii diminuate care ar fi indraznit sa acuze USL de faptul ca nu a facut nimic pentru indreptarea situatiei si ca situatia lor este ca pe vremea vechiului regim, ar fi fost provocatori basisti. Este evident cum se poate traduce o astfel de amenintare: "Chiar daca USL v-a tras clapa in 14.06.2012 si a dovedit ca v-a mintit, voi trebuie sa scandati tot contra lui Basescu si Oprea!" Complet penibil!

In final, nu a mai avut loc niciun protest, acesta fiind diluat prin diverse tertipuri de intoxicare. Conducerea SCMD a acreditat cu cateva zile mai inainte falsa idee catre filialele care si-au anuntat participarea la proteste ca problema este rezolvata. In final, in 4 martie nu a mai avut loc niciun protest, ci o intalnire a liderilor protestatarilor cu reprezentantii USL fara a se semna niciun document. Nici nu era cazul, urmand ca faimoasa conducere a SCMD sa se ocupe de restul. Ceea ce a si facut ulterior, batandu-si joc fara perdea de rezervistii cu pensii diminuate. 

Pe acest fond de tradare a conducerii SCMD a intereselor rezervistilor cu pensii diminuate, in aprilie 2013 s-a autodizolvat oficial una dintre cele mai puternice filiale - Filiala Brasov. In celelate filiale nu exista dizolvari oficiale, insa o multitudine de membri cu pensiile diminuate au parasit tacit SCMD prin neplata cotizatiilor, astfel incat multe dintre filiale nu mai exista la aceasta ora decat pe hartie.  

Faza a VIII-a. Ipocrizia conducerii SCMD continua. Sustine din faza de proiect Legea nr. 241/2013 contrara intereselor rezervistilor cu pensii diminuate. Ce s-a intamplat mai departe, se cunoaste! Conducerea SCMD s-a facut pres in fata fostului ministru al apararii Gabriel Oprea caruia dupa 5 martie a inceput sa ii aduca osanale precum conducerea ANCMRR pe vremuri. Osanalele au o explicatie logica si se regasesc in cuprinsul Legii nr. 241/2013. Toata lumea stie acum ca legea nu repara niciun abuz in cazul rezervistilor cu pensii diminuate. Prin art. 1 (1) se repun la misto in plata plata pensiile diminuate in cuantumul din decembrie 2010, iar prin art. 1(4) cei in cauza returneaza inapoi reintregirile prin schema financiara a neindexarii si inghetarii pensiilor respective. Pe de alta parte, statul nu returneaza nimic celor in cauza. Si atunci, de ce atata interes din partea conducerii SCMD pentru promovarea aceastei legi care isi bate joc in mod evident de rezervistii cu pensii diminuate? Cheia o reprezinta art. 2 unde se regasesc interesele acelor membri ai conducerii SCMD cu pensii majorate prin Legea nr. 119/2010. Am avut mai multe discutii cu 5 membri ai conducerii SCMD (din numitul Comitet Director). Am avut pentru dumnealor o intrebare constanta: De ce sustine CD al SCMD o lege care nu repara realmente niciun abuz la adresa celor cu pensii diminuate?  Unul dintre cei 5, mi-a raspuns franc la intrebare (nu ii prezint numele, poate s-o faca singur daca doreste). Parafrazez afirmatia: "Cei mai multi din CD au pensiile majorate prin Legea nr. 119/2010, deci nu ii intereseaza de voi - cei cu pensiile diminuate. Toti stiu ca pentru voi legea e o porcarie (chiar asa s-a exprimat)Problema sustinerii legii este ca cei in cauza trebuie sa returneze si niste bani ca urmare a calcularii eronate a grupelor de munca. Sunt interesati de art. 2 din lege si sa apara cat mai repede, si cu asta basta!" Explicatie logica! Confirmata si prin spusele presedintelui SCMD dupa aparitia Legii nr. 241/2013: "Apreciez ca prin acest gest au fost salvate cateva sute sau cateva mii de vieti, motiv pentru care suntem recunoscatori. Socul noilor decizii de revizuire/recuperare incepuse deja, de o luna, sa produca victime." Care sunt victimele? Cei cu pensii majorate prin calculul eronat al grupelor de munca al caror singur interes pentru lege a fost nerambursarea unor sume de bani? Doar rezervistii cu pensii diminuate sunt in aceeasi situatie de victime de la 01.01.2012 si vor ramane in aceeasi situatie multi ani de acum incolo, diferind doar metoda de diminuare! Devine din nou evident ce s-a petrecut in culise si cum liderii SCMD i-au abandonat fara scrupule pe rezervistii cu pensii diminuate! 

Legat de Legea nr. 241/2013trebuie sa lamurim si cateva aspecte secundare. Conducerea SCMD a facut si aici o gafa si si-a demascat intentiile inca din faza de proiect al legii despre faptul ca s-a debarasat de rezervistii cu pensii diminuate. Noroc cu Google care pastreaza materiale sau copii cache dupa toate scaparile. Conducerea SCMD a initiat propria propunere de proiect. Este aceasta de aici. Privind rezervistii cu pensii diminuate, dupa cum se observa chiar conducerea SCMD a propus bataia de joc care se regaseste in Legea nr. 241/2013. Conducerea SCMD insasi propune tertipul financiar (simularea reintregirii urmata de recuperarea acesteia prin inghetare si neindexare si niciun cuvand despre recuperarea sumelor retinute de stat). Referitor la aceasta propunere de proiect, exista si un detaliu picant, daca mai poate fi ceva picant in toate aceste sforarii. La un moment dat, in proiectul in cauza, la primul articol, se regasea abrogarea Cap. IV din Legea nr. 329/2009 - cel cu cumulul pensie salariu, si nu cel cu pensiile diminuate cum ar fi fost firesc. Articolele au fost inversate abia dupa atentionarile provenite de la cei cu pensiile diminuate. In urma discutiei cu un alt membru al CD, mi s-a mai spus ceva care da o logica multor lucruri, esenta fiind ca forma Legii nr. 241/2013 a fost in realitate prenegociata cu USL, iar USL a impus ca ori legea iese astfel, ori nu va fi nicio lege. Pentru a-si pastra credibilitatea, liderii SCMD nu ar fi trebuit sa sustina niciodata o astfel de lege, responsabilitatea revenind astfel in exclusivitate USL. Insa, dupa cum se vede conducerea SCMD a sustinut dintotdeauna alaturi de USL ca nedreptatile la adresa rezervistilor cu pensii diminuate sa fie perpetuate. 

Faza a IX-a. Conducerea SCMD solicita senatorului Cristiana Anghel retragerea oricarui amendament in sprijinul rezervistilor cu pensii diminuate. Dupa cum se stie, pe timpul dezbaterilor parlamentare, senatorul Cristiana Anghel a sesizat ca Legea nr. 241/2013 isi bate efectiv joc de cei cu pensiile diminuate. A incercat sa corecteze legea introducand niste amendamente real reparatorii, respectiv sa elimine tertipul inghetarii pensiilor si sa returneze diferentele de bani inapoi celor in cu pensii diminuate. Amendamentele sunt aici. Dupa cum se stie, USL le-a respins. Insa, mai stim si faptul ca chiar conducerea SCMD a cerut ca senatorul Cristiana Anghel sa renunte la singurele amendamente care ofereau o reparatie reala celor cu pensii diminuate. Solicitarea presedintelui SCMD Mircea Dogaru, este de pomina in acest sens. Extras: 
"Pe cale de consecinta, ca fost consilier, timp de cinci ani, la Secretariatele Biroului Permanent al Senatului, va rog respectuos ca, in plenul de marti, 21 mai a.c., pentru ca Proiectul sa treaca la Camera Deputatilor, unde ne asteapta alte batalii, sa retrageti amendamentele cu, eventual, exceptia celui de la Al. (3), completat de expertii nostri, dupa cum urmeaza:

"Alin. ( 3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(3) Cuantumului pensiei cuvenit pentru luna decembrie 2010. prevazut la alin. (1), i se aplica toate prevederile privind cresterile sau indexarile de pensii ce au aparut dupa 31.12.2010, inclusiv prevederile HGS 1019/2010"

Va transmit aceasta rugaminte, in nume personal, in calitate de presedinte al SCMD, asumandu-mi intreaga raspundere, atat fata de membrii SCMD, fata de ceilalti rezervisti (cu pensii marite) pe cale de a deveni victime ale noului val de revizuiri, cat si fata de electoratul dvs. civil".
 Rezulta inca o data foarte clar ca singura durere a conducerii SCMD in aceste interventii a fost legata de nerambursarea sumelor de bani legate de grupele de munca de catre unii sforari cu pensii oricum majorate, eventual daca s-ar putea ca respectivii sa beneficieze de aceleasi majorari si in continuare. Ar mai fi ceva de comentat? Poate doar faptul ca toti cunoastem ca art. 2 din Legea nr. 241/2013 acopera si matrapazlacurile si erorile M.Ap.N. legate de grupele de munca din perioada cand Gabriel Oprea era ministru, in baza carora respectivul expedia scrisori electorale rezervistilor. 

Faza a X-a. Scenete de teatru la nivelul conducerii SCMD. Una ar fi cea prin care referindu-se la Legea nr. 241/2013 aflata inca in stadiul de dezbatere, numita Caloian Monica, membra a CD al SCMD si a Departamentului Juridic constata cu inocenta faptul ca "La negativ pot fi menționate:
- nu se vor recupera sumele pierdute din decembrie 2010 pana in prezent". De parca CD al SCMD din care face parte si doamna, nu ar fi cerut acelasi lucru prin propria propunere de proiect de lege si nu ar fi cerut retragerea amendamentelor in favoarea celor cu pensii diminuate. In planul doi, doamna uitand probabil ce a sustinut SCMD, ii indeamna pe rezervistii cu pensii diminuate sa mai aduca si osanale SCMD si partidului, fiind de pomina formularea: "La unison cu întregul corp al militarilor în rezervă, am primit cu satisfacție apariția Legii nr. 241 din 19.07.2013, rezultat remarcabil al eforturilor sustinute desfasurate de SCMD, cu ajutorul unor factori guvernamentali si parlamentari care au înțeles și sprijinit acest demers pe deplin justificat (...)"Да здравствует Коммунистическая партия!

Morala. Morala este aceea ca USL chiar a avut in plan abrogarea Legii nr. 119/2010 si revenirea tuturor la pensiile militare de stat. Acest fapt ar fi insemnat insa "inghetarea" pensiilor majorate de regimul Basesc-Boc, ceva in genul art. unui 1(4) din Legea nr. 241/2013 prin care se ingheata pensiile diminuate, aplicat insa celor cu pensii majorate. Aici au intervenit sforarii cu pensii majorate, atat din SCMD, cat si din ANCMRR care s-au opus prin toate mijloacele revenirii la pensiile militare de stat care ar fi condus la inghetarea propriilor pensii. Daca despre conducerea ANCMRR era evident de la bun inceput cum va actiona - taras cum ii sta in fire, conducerea SCMD s-a intors din mers. De unde rezulta fara echivoc faptul ca rezervistii cu pensii diminuate au fost folositi doar pe post de masa de manevra contra regimului portocaliu, nemaifiind interesanti pentru nimeni dupa intronarea USL la putere. Restul s-a negociat in culise. USL putea face orice miscare, cu conditia sa se incadreze in acelasi fond alocat pensiilor fostilor militari. Din punct de vedere financiar, tertipul este simplu! Prin art. 1 (1) din Legea nr. 241/2013, nu se mareste fondul total de pensii raportat la o perioada de 5-10 ani, intrucat prin art. 1 (4) statul recupereaza tot in fiecare an (inghetare si neindexare). Sforarii si-au atins scopul, iar rezervistii cu pensii diminuate raman cum au fost, diferind doar metoda diminuarii! 

Cat priveste repararea nedreptatilor contra celor cu pensii diminuate printr-o noua lege a pensiilor militare? In primul rand ca o astfel de lege este improbabila. Nu din cauza FMI, FMI nu impune legi Parlamentului, FMI incheie acorduri cu guvernele, nu cu Parlamentul. Daca Parlamentul promulga o astfel de lege, Guvernul se conformeaza, iar acordul se actualizeaza. Insa in actuala conjuctura politica Parlamentul nu va promulga decat legi care sa ii convina premierului. Este evident ca premierul nu vrea legi in Romania care sa ii sifoneze imaginea personala in relatiile cu FMI. Romania are un acord cu FMI, iar Ponta tocmai pregateste altul. Asadar, in conditiile politice actuale cu un Parlament marioneta a premierului Ponta si cu un premier care este un simplu artist politic, o astfel de lege nu este posibila. Insa, daca va fi vreodata - cei cu pensiile diminuate, inghetate sau cum mai sunt, trebuie sa ne invatam lectia: trebuie sa negociem noi pentru noi, nu trebuie sa mai negocieze nimeni altcineva in locul nostru, altfel se va intampla din nou ce s-a intamplat!   


Daca exista oameni ofensati de cele prezentate, pot sa isi prezinte opiniile - poate exista alt adevar. La urma urmei Mahatma Gandhi afirma: "Deşi respins de nenumarate ori, adevarul nu piere niciodată" 

19 comentarii:

 1. Buna ziua, domnule Olescu!
  Col. (r)Munteanu C. ma numesc si sunt din Constanta.
  Desi impartasesc unele din punctele dvs. de vedere, ….”Cat priveste repararea nedreptatilor contra celor cu pensii diminuate”, VREAU SA AFIRM IN ROMANESTE "CA NUMAI CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE. In acceptiunea mea, CONDUCEREA SCMD a luptat CAT A PUTUT cu mastodontul usl PENTRU INTRAREA IN VIGOARE a Legii nr. 241/2013.Au avut capacitatea de a lua CELE MAI MAI BUNE DECIZII IN cele mai grele CONDITII DE INCERTITUDINE.IN OCTOMBRIE 2013, PRIMESC CEI 200 LEI furati de BASESCU, in ianuarie 2011, iar alti camarazi cu pensii diminuate si mai mult. SA FIM SANATOSI SI SA NE BUCURAM DE CE REPRIMIM, DOMNULE OLESCU!? La de 4 martie 2013, NU SE POATE VORBI DE O TRADARE A SCMD, CI DE O INTELIGENTA IESITA DIN COMUN (stiti cati rezervisti ar fi participat la miting ? SACRIFICATII din CAPITALA si CEL MULT 1000 de rezervisti pensionari din filiale, CARE S-AR FI DEPLASAT CU FOILE DE DRUM CFR donate de unii camarazi de buna credinta, printre care ma numar si eu, DOMNULE OLESCU.Participarea la acest miting, ar fi insemnat CUTREMURUL din 4 martie 2013 PENTRU SCMD iar usl isi facea jocul in continuare.Romanii nostri, in speta „fosti militari caliti in greutati" s-au SATURAT DOMNULE OLESCU DE FI „ NULITATI „ in FATA CELOR PUTERNICI DIN ROMANIA.Noi suntem simple gaze, domnule OLESCU.DA, ATI CITIT BINE..."G A Z E"...unele inca mai BAZAIE IN SCRIS, iar altele s-au sacrificat PE FRONTUL DE LUPTA pentru un drept castigat si numerita catalogati ... TRADATORI.Mentionez ca nu am nici o legatura cu lideri ai SCMD. In acest context, va rog sa ma contraziceti daca doriti , plecand inclusiv de la faptul ca sunt intrutotul de acord si cu traducerea in romaneste a expresiei "Veritas laborant nimis saepe, extinguitur nunquam."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In primul rand, bun venit! Eu nu inteleg ceva! In baza art. 1(1) din Legea nr. 241/2013, primiti cei 200 lei furati, OK? Dvs. ati realizat ca in baza art. 1(4) din Legea nr. 241/2013, din ianuarie 2014 incepeti sa ii dati inapoi luna de luna si an de an? Va ingheata pensia (nu vi se mai indexeaza decat la valoarea dupa OUG 1/2011, suma indexata vi se scade din cei 200 lei) pana returnati cei 200 lei inapoi. E ca si cum v-ati imprumuta la CAR sau la banca, rata DVS. fiind insa neindexarea. Per total veti avea aceeasi pensie ca in octombrie 2013 un numar de ani. In cazul meu, 11-12 ani. In final, dupa ce ne rambursam imprumuturile ajungem in aceeasi situatie ca inainte de 1 octombrie 2013 si abia atunci intram in indexare normala alaturi de toti ceilalti. Ce "drept" am castigat cand suntem obligati sa il returnam prin inghetarea pensiei si neindexare? SCMD a sustinut exact acest lucru. Putea sa nu sustina si ar fi scos doar USL castanele. Asa le scoate de mana cu USL. In rest, am explicat totul pe larg! Legea 241/2013 vorbeste de la sine. Pentru mine schema financiara din lege - prin care cu o mana ne reintregeste pensiile, iar cu alta ne ia reintregirile inapoi, m-a determinat sa cred ca atat USL, cat si cei din SCMD care au sustinut legea, ne considera si un pic retardati.

   Ștergere
  2. Va multumesc si sa auzim numai de bine.
   Cu amicitie si respect,
   CM

   Ștergere
  3. @ Costy Munteanu
   Conducerea SCMD o fi luptat, nu zic nu, dar deciziile luate nu sunt chiar cele mai bune, și articolul la care comentăm demonstrează clar acest lucru.
   Problema este alta, la începuturile acțiunilor sale sindicatul acționa ca un tot, atât conducerea cât și simpli membri. De ceva vreme coducerea nu mai consultă și nici nu mai ține cont de cei care mai formează încă sindicatul.
   Spuneți că la 4 martie nu s-ar fi adunat prea mulți pensionari militari. Vă contrazic, la acea acțiune ar fi participat inclusiv oameni care nu sunt membri ai SCMD. Nu numărul participanților la o acțiune de acest gen este prioritar pentru reușită ci determinarea acestora.
   Spuneți sa ne bucurăm de ce reprimim. Eu unul nu pot să mă bucur pentru că este o reîntregire parțială și ea va fi plafonată pentru mulți ani de acum încolo iar mulți dintre noi nu au apucat această reîntregire și pentru unii dintre aceștia această mascaradă cu pensiile le-a grăbit oarecum sfârșitul.
   Puteți să vă considerați o simplă gâză și să așteptați ca talpa ”CELOR PUTERNICI DIN ROMANIA” să vă strivească, dar nu toți gândesc astfel. Această abordare a permis să avem cea mai coruptă clasă politică din lumea civilizată și a coborât această țară pe poziții mult sub unele din fostele țări bananiere de prin Africa.

   Ștergere
 2. As fi recunoscator celor care ar mai recupera/publica adresa oficiala -publicata si stearsa de pe blogul sindicatului-prin care i se solicita lui Dobritoiu, taierea grupelor de munca acordate de Oprea, masura care a lovit tot in cei cu ele scazute!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ar fi foarte la obiect publicarea acelei adrese. Caci sindicatul a sustinut anul trecut si in acest an aplicarea HGS 1019 pentru toti rezervistii. Dupa ce a fost aprobata L241 , pozitia s-a schimbat radical. Deci, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, tovarasii sefi de la sindicat au uita ce inseamna onoarea si demnitatea militara si au lovit fara mila in colegii lor , anuland o HG mai favorabila pentru multi rezervisti. Nu mi se pare corect, tovarasi mari sefi si conducatori sa reabilitezi pensii de peste 10.000 lei( calculate pe L164 prin metode specifice baietilor destepti, smecheresti ) si sa tai de-a valma grupe de munca pentru cei care au muncit zeci de ani sub drapel. Nu va face cinste sub nici un aspect.

   Ștergere
 3. Cine se mai "bate", in acest moment, pentru o noua lege a pensiilor militare??
  Am impresia ca,"lupta" se da numai pentru cumul, ca si cand asta-i subiectul principal!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este improbabil sa existe curand o lege a pensiilor militare "de stat". FMI nu va permite schimbarea legislatiei de pensionare decat cand Romania va scapa de FMI. Cu FMI de gat, probabil ca va fi o lege a pensiilor militare, dar nu "de stat", ci "ocupationala". Acest cuvant "ocupationala" a fost folosit cu obstinatie, dar cu buna stiinta de cei care se ocupa de problema care au evitat intotdeauna sintagma "pensie militara de stat". Nu intamplator! Acest cuvant "ocupationala" are cu totul alta semnificatie. Pensia "ocupationala" este o pensie privata si nu de stat. O viitoare lege ii va viza doar pe militarii care vor iesi la pensie, nu pe noi. Pe scurt, o astfel de lege va functiona astfel: militarii in activitate vor contribui suplimentar si la un al 2-lea fond de pensii denumit " ocupational" cu diferenta dintre 10,5% si 15% (deci cu 4,5). Acest fond genereaza asa-zisa "pensie militara", dar nu este de stat, fiind in realitate o pensie-supliment fata de cea in sistemul public, gestionata privat. Este ca la Uzinele General Motors unde toti angajatii contribuie la propriul fond "ocupational". Noi nu intram in calcul intrucat nu am contribuit la fondul "ocupational". La mijloc e si o afacere. Cand reusesti sa indrepti o intreaga categorie profesionala spre un anumit fond "ocupational", se dau spagi grele din partea celor care vor gestiona respectivul fond.

   Referitor la cumul! Ai sesizat esentialul! Se cunoaste bine ca in nucleul SCMD sunt oameni care dupa pensionare, s-au lipit tot de stat. Stim bine ca nu era la indemana oricui sa lucreze tot la stat, trebuiau pile, relatii, influenta. Cand ai avut pensia majorata prin Legea 119, normal ca nu mai ai ca revendicare decat sa te lipesti din nou de stat. Deci, da! Ai sesizat corect! Cumulul e subiectul principal, cei cu pensii diminuate am fost luati doar pe post de "umplutura", fiind doar bagati la inaintare pentru a masca interesele "cumulatorilor"!

   Ștergere
 4. De acord cu ce spuneti, insa proiectul legii se refera la pensii militare de "stat". Orice alta "gaselnita" legislativa va ingropa definitiv sistemul de compensare a specificului vietii militare, va distruge retentia oamenilor valorosi in armata si celelalte institutii militarizate si va incuraja in continuare recrutari si intrari in sistem de oameni slab pregatiti, cu nivel de pregatire intelectuala destul de scazut.
  Orice noua lege se va aplica si celor aflati in pensie!!! Treaba cu FMI este relativa si se scoate pe tapet ca motiv de a nu face un lucru sau altul,..aici nu sunt de acord cu dvs.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Proiectul legii care se refera intr-adevar la "pensii militare de stat", este initiat de M.Ap.N. Daca va amintiti insa bine, politicienii au promis "pensii ocupationale", si nu "pensii militare de stat". Diferenta este explicata aici [http://r-26500.blogspot.ro/2013/09/pensiile-militare-de-stat-si-pensiile.html]. Aici este temerea!

   Cat priveste FMI, nu avem niciun dezacord. Este precizat mai sus la Faza a X-a: "Nu din cauza FMI, FMI nu impune legi Parlamentului, FMI incheie acorduri cu guvernele, nu cu Parlamentul. Daca Parlamentul promulga o astfel de lege, Guvernul se conformeaza, iar acordul se actualizeaza. Insa in actuala conjuctura politica Parlamentul nu va promulga decat legi care sa ii convina premierului."

   Ștergere
  2. ...aceasta e dreptatea leului.....ne-au manevrat, si-au atind scopurile si acum se dau loviti...niste jeguri. Incep sa le dau dreptate celor care intr-o vreme ii faceau albie de porci...chiar cred ca merita !

   Ștergere
 5. Inactiunea celor cu pensii diminuate poate conduce la nedreptati extrem de grave in continuare. Astfel, in caz de necesitate, tot cei vaduviti de drepturile castigate, vor fi chemati printre primii la datorie, pentru simplu motiv ca, de regula, ei au varsta mai mica!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ar fi fost necesar si inserarea traseului cu efecte catastrofale ale domnului Dobritoiu (colegul domnului Dogaru) pe la conducerea ministerului.
  Pacat de cei care s-au mai lasat pacaliti de conducerea SCMD -mare luptatoare doar pentru cumul pensie-salariu .
  DE ce o fi initiat ANCMRR proces impotriva SCMD fiinca nu sunt mai presus cu nimic in privinta rezolvarii gravelor probleme cu care se confrunta marea majoritate a pensionarilor militari nedreptatiti prin micsorarea pensiilor si discriminati prin neaplicarea unitara a HGS 1019.

  RăspundețiȘtergere
 7. Un capitol amplu ar fi putut fi dedicat si periplului cu efecte catastrofale a domnului Dobritoiu (colegul domnului Dogaru) pe la conducerea ministerului. Acesta parca spunea rezervistilor de la Timisoara ca HGS 1019 trebuie aplicat tuturor militarilor ca pe urma sa acuze impreuna cu dDogaru ca aplicarea HGS 1019 este un fals si astfel s-au taiat grupele. Oare de ce nu au militat pentru aplicarea unitara a acestui HGS 1019.
  Acum este corect ca pentru acelesi loc de munca cu aceleeasi conditii de pericol unii beneficiaza de CS iar altii de CD sau N.
  De unde si pina unde au scos ca singur interes cumulul pensiei cu salariul? Cine i-a mandatat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt interesat mai putin de HGS 1019, eu doresc pensie militara de stat, exact cum a fost dreptul meu. Daca e sa ne raportam la pensiile nemilitare pe care le avem in baza L. 119, e corecta problema pe care o sesizezi. Dar este una si mai grava! Eu am facut parte din grupa AC care este grupa cu cel mai mare risc profesional. In L. 119, stii ca sunt 2 grupe diferite de munca, adica CS si AC si care au aceeasi majorare de punctaj de 50%? Este ca si cum unii ar fi in grupa CD, altii in CS, dar financiar si unii si altii ar beneficia de majorarea de 25%, ca si cum toti ar fi in grupa CD. Nedepartajarea grupei AC de CS este cea mai mare nedreptate a L. 119, prin care cei din AC am fost terminati. Aceasta ar fi prioritatea zero a repararii unor nedreptati. Si bineinteles, eliminarea discriminarii mentionate de tine.

   Ștergere
  2. E de inteles ca cei care beneficiaza pe merit de AC si CS pe toata perioada sa nu mai fie interesati de aplicarea unitara pentru toti militarii a ahgs 1019.
   Sunt insa multe cazuri particulare care aduc mari nemultumiri sau discriminari intre aceleasi categorii de personal.
   Pentru a se intelege mai bine prezint doar citeva exemple; am lucrat aproape tot timpul in AC insa din cauza unor probleme de sanatate am fost transferat doi ani pe un post incadrat la CD. Dupa aceasta ultima revizuire eu pensionat in2007 am ramas pentru acelasi loc de munca cu aceleasi conditii de pericol incadrat la CD iar cel caruia i-am predat functia si care s-a pensionat in martie 2013 este pentru exact acelasi loc de munca ,atributii, etc incadrat la CS. Si in aceasta situatie sunt foarte ,foarte multi pensionari militari. Daca credeti ca asa ceva este de domeniul normalului,nu am comentarii.
   De asemenea in ultima decizie de pensie am constatat cu cit zel au fost taiate de la AC si CD si trecute la NORMALE permisiile, concediile de studii, etc. Personal cred ca acest fapt este una din marile mirsavii savirsite fata de militari atita timp cit militarii au timpul de lucru nenormat neputind fi asimilati din acest punct de vedere prevederilor pentru civili care au timpul de munca normat tot ce se lucreaza peste opt ore este prin lege recompensat intru-un fel. In concluzie este normal ca o permisie de 3-4 zile sa fie trecuta la normale atita timp cit aceasta permisie reprezinta o recompensa pentru timpul suplimentar lucrat in AC ,CS sau CD. Nimeni din conducerea MApN nu s-a gindit sa contabilizeze timpul lucrat peste program in conditii grele cu diverse ocazii inclusiv aplicatii cu durata indelungata etc,etc. SA taie si sa treaca la NORMale insa s-au gindit si au si aplicat.
   Aveti mare dreptate in legatura cu diferentierea intre AC si CS dar stiti bine motivarea CC in acest sens. Solutia convenabila in baza motivarii CC se va gasi doar intr-o noua lege a pensiilor prin aplicaraea acelui spor peste fiecare an peste cei 25.
   Sunt doar citeva exemple care scot in evidenta ca pentru multi nu este prioritar cumulul pensie -salariu indrugat mereu in special de conducerea SCMD secondat cu ton mai scazut de ANCMRR ci mai degraba inlaturarea acestor aberatii din deciziile de pensie.
   Poate gresesc sau poate sunt in asentimentul multor militari care sunt in situatia de a nu avea o portavoce pe aceste teme.

   Ștergere
 8. De ce nu infiintam un sindicat al rezervistilor din 2011 ?

  RăspundețiȘtergere
 9. De ce nu infiintam un sindicat al rezervistilor din 2011 ?

  RăspundețiȘtergere
 10. MESAJ CATRE POLITICIENI, DUPA 25 DE ANI:
  “Punct, e timpul schimbarii adevarate”

  Exista ceva in noi ce tine de intuitie, de oportunitatea unei miscari radicale, astfel incat, noi, toti romanii adevarati, cu dragoste de patrie, sa traim civilizat nu numai maine ci si astazi.

  P. N. P. P. (PARTIDUL NATIONAL „PENTRU PATRIE!”),

  Luni, 11 mai 2015, membrii fondatori ai Partidului Naţional „Pentru Patrie”
  vor depune la Tribunalul Municipiului Bucureşti actele de constituire legală a acestei noi formaţiuni politice.
  Partidul Naţional „Pentru Patrie” este o iniţiativă a multor militari în rezervă şi retragere, iniţiativă generată de eşecul de mari proporţii al guvernanţilor din ultimul sfert de secol de a asigura românilor o viaţă decentă şi de afirmare a României pe scena internaţională ca stat demn, independent şi puternic.
  Jefuirea sistematică a avuţiilor ţării şi a banilor publici de politicieni venali şi de escroci indigeni sau veniţi de aiurea cu sprijinul autorităţilor şi al Justiţiei este un alt motiv care i-a determinat pe militarii români în rezervă şi în retragere de a se organiza pentru înfiinţarea Partidului Naţional „Pentru Patrie”.

  Politicile economice şi sociale adoptate după 1990 în sprijinul marilor companii internaţionale au condus la polarizarea excesivă a societăţii noastre: din ce în ce mai puţini indivizi au acumulat cea mai mare parte a avuţiei naţionale şi din ce în ce mai mulţi români trăiesc în sărăcie şi mizerie, supravieţuind cu firimiturile de la masa hoţilor bogaţi.

  Aşa nu se mai poate!

  Partidul Naţional „Pentru Patrie” a apărut din necesitatea istorică şi evidentă de a schimba stările de lucruri din ţară prin repartizarea echitabilă a avuţiei naţionale între cetăţeni, prin recuperarea integrală a bunurilor şi banilor furaţi şi tragerea la răspundere penală a vinovaţilor care au patronat şi au participat la acest jaf naţional.
  Partidul Naţional „Pentru Patrie” îşi propune să schimbe şi cursul politicii externe prin reaşezarea României în rândul statelor demne şi respectate în lume.
  Partidul Naţional „Pentru Patrie” nu este un partid al militarilor, fie ei în rezervă sau în retragere. Membrii fondatori au dat semnalul de constituire bizuindu-se pe calităţile de buni organizatori, pe spiritul de disciplină al Oştirii şi, nu în ultimul rând, pe loialitatea faţă de România şi faţă de Drapelul Ţării dovedită de militari şi consfinţită prin Jurământul depus.
  Partidul Naţional „Pentru Patrie” cheamă pe toţi cei trăitori pe aceste meleaguri să se alăture acestei noi formaţiuni politice şi să lupte împreună pentru a înfăptui idealurile de dreptate şi echitate socială, de bunăstare, libertate şi fericire pentru fiecare român, pentru cei mai în vârstă de azi şi pentru copiii din generaţiile viitoare.
  NIMIC nu infaptuim fara UNITATE, fara MOBILIZARE, fara ATITUDINE!
  Actiunea Partidulul National Pentru Patrie, TREBUIE sa fie actiunea POPORULUI PATRIOT ROMAN!
  Ridicati privirile spre cer, spre lumina! Indreptati-va Coloana Vertebrala care apartine infinitului lui Brancusi!
  FRATILOR! A venit timpul sa ne REASEZAM VALORILE la locul LOR!

  Comitetul Naţional de INITIATIVA,
  VERTICALITATE, ONOARE, DEMNITATE ŞI SIMŢUL RĂSPUNDERII
  Partidul Naţional „Pentru Patrie”

  RăspundețiȘtergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!