joi, 19 septembrie 2013

Casele de pensii sectoriale ale ministerelor considera pensiile nemilitare ca fiind simple "ajutoare lunare", si nu pensii! Iar noi suntem total de acord!

Exista opinii care induc ideea ca ai nostri colegi activi sunt complet dezinteresati de soarta rezervistilor, soarta care urmeaza sa fie si  a lor. Cei care (mai) avem relatii cu colegii in activitate, cunoastem ca nu este deloc asa! Din pacate, datorita politizarii excesive a structurilor militare, colegii in activitate nu pot face mare lucru, nici pentru ei, nici pentru noi. In pofida "cenzurii politice" care le interzice sa isi prezinte orice opinie, colegii in activitate pun umarul cum pot la a reliefa situatia de drept a militarilor in rezerva!

De exemplu, atat Casa de Pensii Sectoriala a M.Ap.N., cat si Casa de Pensii Sectoriala a M.Ap.N., afirma pe buna dreptate ca pensiile-surogat, respectiv cele nemilitare stabilite in baza Legii nr. 119/2010 si a Legii nr. 263/2010, nu sunt pensii, ci "ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat." Punct ochit, punct lovit!

Pentru conformitate: Trecem cu vederea peste picanteria prin care C.S.P. din M.A.I. se considera a fi inca "organ"! E de inteles, la urma urmei si M.A.I. se autoconsidera un minister care se ocupa de "afaceri" interne, desi ministerul nu e inregistrat ca I.M.M. la Registrul Comertului si nu a prezentat nicio cifra de "afaceri" pana in prezent.  

Retinem doar faptul ca 2 institutii din 2 ministere diferite pun punctul pe "i", considerand pensiile nemilitare ca fiind simple "ajutoare lunare". Iar noi suntem total de acord cu acestia! Este un gest de salutat al colegilor in activitate care intr-un mod discret, dar sugestiv - reactioneaza contra politizarii armatei si contra abuzurilor statului indreptate contra militarilor, atat a celor in activitate, cat si a celor in rezerva!  

6 comentarii:

 1. Hazlie interpretare.
  Să înțelegem că militarii în activitate au pensii și rezerviștii ajutoare sociale?
  In realitate textele spun că la Casele Sectoriale sunt 2 categorii de asigurați:
  -cadre militare în activitate care plătesc CAS pe solde
  -cadre trecute în rezervă fără pensie, dar care primesc temporar ajutoare sociale.
  Vezi art 6 din Legea 263/2010.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este necesara o interpretare anume, formularile ambelor case de pensii sunt in limba romana. In nicio situatie, textele nu mentioneaza ca exista rezervisti care sa primeasca pensii, ci doar rezervisti care primesc "ajutoare lunare".

   Hazliu e cu totul altceva! Prin modul de formulare, militarii activi apreciaza ca si viitoarele lor pensii vor fi tot "ajutoare lunare". Daca eliminam cuvintele in plus si pastram esenta, textul devine asfel: "C.S.P. administrează sistemul public de pensii pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010". Mai clar ca atat, nici ca se poate!

   Ștergere
  2. Interpretarea literară este clară dacă ne raportăm la textul legii. Domnii care au intocmit site-urile CSP au preluat din art. 6 al Legii 263/2010 categoriile de asigurați obligatoriu, prin efectul legii,pentru care aceste case administrează încasarea contribuțiile de asigurare și plata pensiilor, respectiv asigurații de la pct.I,lit c) și pct.V.


   Art. 6 din Legea 263
   (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

   I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
   b) functionarii publici;
   c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

   II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

   III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

   IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
   a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
   b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
   c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
   d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
   e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

   V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

   VI. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din:
   a) drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu regularitate sau in mod ocazional;
   b) contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
   (2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

   De asemenea au avut în vedere textul din HG de înfiintare a Caselor Sectoriale de Pensii care spune:

   (4) Casele de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1), (2) şi (3), sunt structuri de specialitate, supuse respectării legislaţiei în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate, care, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, administrează sistemul public de pensii din România pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) şi pct. V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

   Ștergere
 2. In material e vorba despre ce scriu casele de pensii pe site-urile lor, nu despre Legea 263. Iar textele sunt clare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici din ce scriu casele sectoriale nu rezulta ca militarii ar primi ajutoare lunare și nu pensii de asigurări sociale.
   Ajutoarele lunare sunt pentru militarii trecuți în rezervă fără drept de pensie, care sunt și ei asigurați pe perioadele în care primesc ajutoare lunare.

   Ștergere
  2. Ei, nu? Eliminam balastul, si pastram rezumatul textului fara sa il alteram:

   "Casa de Pensii Sectoriala este (!?) organul are administreaza sistemul public de pensii pentru cadrele militare în activitate, precum si pentru cadrele militare trecute în rezerva, care beneficiaza de ajutoare lunare". Limba romana. Sinteza se refera nu doar la militarii aflati deja in rezerva, ci (si poate in mod special) si la cei care urmeaza a fi trecuti in rezerva, pensiile si unoara si a altora, fiind denumite mai mult ca sigur cu intentie, ca fiind "ajutoare lunare", si nu pensii. Esenta textului este ca in activitate militarii sunt obligati sa contribuie la sistemul public, iar la pensionare ies cu ajutoare lunare din sistem, in loc de pensii. Merita retinut ca atat "organul" si cei de kaki s-au sincronizat la fix in a-si defini viitorul.

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!