miercuri, 25 septembrie 2013

Arme de top - (I) Cele mai bune 10 tancuri din lume

Pentru a stabili un top al celor mai performante arme pe categorii, nu trebuie sa luam in calcul diversele mituri, ci informatiile furnizate in urma unor studii care iau in calcul un set complex de factori. In cazul tancurilor: nivelul de protectie a tancului si echipajului, puterea de foc, nivelul de dotare cu armamant, acuratetea loviturilor, mobilitatea (in localitati, teren ses, teren montan, desert, vara si iarna), raza de actiune, fiabilitatea (tehnica, a armamentului, a comunicatiilor, a sistemelor auxiliare), motorizarea, consumul de carburant, timpul de repunere in functiune a tancului dupa defectiuni, confortul echipajului, costurile de fabricatie si de intretinere. In urma testelor care iau in considerarea intregul set de factori, urmeaza punctajul si clasamentul. 

In ceea ce priveste clasamentul actual al celor mai bine 10 tancuri din lume, acesta este urmatorul:
 1. Leopard 2 - fabricatie Germania.
 2. K2 Black Panther  - fabricatie Coreea de Sud; 
 3. M1A2 Abrams - fabricatie SUA;
 4. Challenger 2 - fabricatie Marea Britanie;
 5. Merkava Mk.4 - fabricatie Israel;
 6. TK-X - fabricatie Japonia;
 7. Leclerc - fabricatie Franta;
 8. T-90 - fabricatie Rusia;
 9. Oplot-M - fabricatie Ucraina;
 10. Type 99  - fabricatie China; 
Fiecare link conduce la caracteristicile complete ale tancurilor respective. Daca nu se in considerare intregul set de factori, clasamentul poate fi oricare. De exemplu, daca se iau in calcul doar actiunile in localitati, Merkava Mk.4 va trece pe locul 1. Daca nu se ia in calcul consumul, atunci M1A2 Abrams va trece pe locul nr. 1, desi consuma 12 galoane la mila fata de Leopard 2 care consuma doar 6 galoane la mila - cu efect asupra razei de actiune a M1, in conditiile in care se cunoaste ca in desert M1 avea si probleme de supraincalzire a grupului motor. Daca se iau in calcul doar costurile, probabil ca un tanc romanesc va ocupa locul 1 in clasament. In privinta tehnicii rusesti, cunoastem ca este fiabila, insa are probleme clasice legate de acuratete si de protectie. De aceea pentru o estimare corecta, trebuie considerat intregul set de factori, si nu doar un element sau altul!

Prin urmare, tancul situat in clasament pe locul nr. 1 este Leopard 2. In prezentare apare modelul A7 care inca nu a intrat in productia de serie, insa acest fapt nu schimba in niciun caz clasamentul, Leopard 2 ocupand locul 1 in clasament indiferent de varianta constructiva. Leopard 2 (in variantele A2, A5, A6, A6M) se afla in dotarea urmatoarelor state: Germania, Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Grecia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia. Fost operator: Olanda care nu a renuntat neaparat la tancurile Leopard 2, ci la arma tancuri, fapt pentru care si-a desfiintat unitatile de tancuri si a scos la vanzare toate tancurile Leopard detinute. State care si-au anuntat intentia de achizitie: Qatar, Indonezia si Arabia Saudita. Ultima varianta a tancului Leopard 2 este A7. Pentru Romania, Leopard 2 poate fi de asemenea de departe tancul ideal. Fara a intra in toate amanuntele, Leopard 2 ne atrage atentia asupra urmatoarelor elemente:

- este construit in sistem modular. Din acest motiv, apare un element incredibil: proiectantul a construit tancul in asa mod incat in cazul unor defectiuni, un modul sa poata fi inlocuit in cel mai simplu mod si in cel mai scurt timp. Cea mai complexa inlocuire a unui modul se remediaza in numai 35 de minute si consta in inlocuirea intregului grup propulsor, ceea ce pe campul de lupta este un element vital;
- are garantie de 10 000 km, distanta care de regula reprezinta intreaga durata de viata a unui tanc;
mobilitate de exceptie: opereaza fara probleme in orice tip de teren, de la teren-ses si desert la teren montan si inzapezit, fiind ideal pentru relieful Romaniei;
- si nu in ultimul rand, echipajul dispune de un confort demn de un Audi, spre deosebire de tancurile romanesti sau rusesti unde echipajul se "congeleaza" iarna si se "prajeste" vara; 


5 comentarii:

 1. Am onoarea să mă prezint:
  sunt colonelul în rezervă Trofimov Ifim
  şi îmi place acest blog, pe care-l numiţi "R-26500".
  Am fost surprins să găsesc blogul nostru, al ANCMRR filiala Dâmboviţa, "Rezervistul", aici.
  Surprins şi bucuros.
  Dar şi nemulţumit că "Rezervistul", este deocamdată, blogul meu.
  Voi face să fie al tuturor rezerviştilor.
  Vă rog să-mi permiteţi să preiau articole de pe blogul dumneavoastră.
  Această solicitare am mai făcut-o chiar înainte de a prelua un articol de aici, dar a intervenit ceva sau cineva şi s-a dus naibii comentariul meu.
  Sper să nu se mai întâmple aceeaşi figură! :)
  Am onoarea să vă salut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au fost deja remarcate opiniile Dv. independente, de aceea v-am si atasat blogul.Este dreptul Dv. sa preluati orice doriti, nu este necesara nicio aprobare! Nu aveti niciun comentariu retinut, probabil ca nu a fost preluat cand era activ sistemul de verificare anti-robot (pe baza de cuvinte). Altel spus, bun venit in Elita Rezervei Armatei Romaniei!

   Ștergere
  2. am si eu o intrebare . care este cel mai bun serviciu secret din lume?

   Ștergere
 2. Bai Gourkha ..tu nu vezi ca al de sus ii KGB-ist pur ! ??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ai probleme cu dl. colonel (r), ai putea sa i te adresezi direct. Un om care isi prezinta numele real, este suficient de credibil! Aici regula e simpla: un No Name se adreseaza unui No Name sau o persoana cu nume si prenume se adreseaza unei persoane cu nume si prenume! Sugestie: prezinta-ti numele real si rezolva-ti dilemele adresandu-i-te in mod direct! Jocurile asta cu ascunderea dupa No Name tip Rambo sau Xena - Printesa Razboinica nu mai sunt de actualitate pentru oameni seriosi! Asa cum suntem pe aici care ne-am precizat numele si prenumele, incearca sa o faci si dumneata! Astfel vei avea mai multe sanse sa iti sustii afirmatiile si sa obtii raspunsuri!

   Ștergere

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Rugam a nu lua in seama comentariile unor useri precum Cezar sau Adrian (Bontas), intrucat au probleme grave la mansarda!