marți, 6 august 2013

Stefan Burlacu - deputat si ofiter S.P.P. in rezerva, apara cu argumente imparabile, drepturile militarilor de cariera!


Materialul nu are intentia de a face reclama unui partid sau altul, realitatile dovedind ca niciun partid romanesc nu are o doctrina convingatoare, ci eventual politicieni mai mult sau mai putini convingatori! Tot realitatile demonstreaza ca dintre politicienii convingatori, dupa trecerea campaniilor electorale, putini sunt cei care isi duc insa pana la capat convingerile! Motivele pentru care nu isi duc pana la capat convingerile pot fi diverse. Primul este acela ca odata "inscaunati", nu mai conteaza ceea ce au promis in campanii, iar electoratul nu mai prezinta interes pentru politicieni decat la urmatoarea campanie electorala. In cazul politicienilor care respecandu-si propria moralitate, incearca sa isi onoreze promisiunile si convingerile, intervine partidul care ii reduce la tacere. Asa a fost cazul doamnei senator Cristiana Anghel - care desi a sesizat ca Legea nr. 241/2013 este o farsa politica la adresa rezervistilor cu pensii diminuate fapt pentru care a incercat sa introduca niste amendamente real reparatorii pentru cei in cauza, a fost anihilata de propria alianta politica, fiind bulversata concomitent si de  interventiile unor lideri ai organizatiilor de rezervisti care i-au cerut sa renunte la amendamentele depuse in sprijinul real al celor cu pensii diminuate!

Pe acest fond in care politicienii indiferent de tabara ignora existenta militarilor romani, un deputat incearca sa isi sesizeze colegii cu privire la regimul discriminatoriu in care se afla militarii romani in comparatie cu restul societatii, regim pe care il apreciaza pe buna dreptate ca fiind "sclavie" pura.

Deputat Stefan Burlacu. CV: Ofiter in cadrul Serviciului de Protectie si Paza. Generatie NATO. Ultimul grad in activitate: locotenent-colonel. Specializat in protectie antiterorista, paza demnitari romani si straini, paza si monitorizare. A executat diverse misiuni de protectie si paza la nivel de sefi de state si de guverne atat pe teritoriul national cat si in afara teritoriului national, misiuni de interventie si protectie antiterorista la nivel national.

In luna mai, deputatul Stefan Burlacu a prezentat o declaratie politica despre spectrul militar pe cat de reala, pe atat de socanta! Aceasta sintetizeaza in cel mai elocvent mod posibil faptul ca introducerea militarilor in asa-numitele legi unitare de salarizare si de pensionare a creat o stare de discriminare profunda militarilor fata de restul societatii, demonstrata cu argumente. Trebuie retinut faptul ca desi declaratia politica are in titulatura salarizarea militarilor, aceasta aduce in prim plan in egala masura si necesitatea elaborarii unei noi legi a pensiilor militare. 
"Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi se referă la situaţia actuală a nivelului şi modului de salarizare a cadrelor militare.

În primul rând, aş preciza că salarizarea cadrelor militare reclamă o nouă filozofie sau, mai degrabă, revenirea la normalitate.

Dintotdeauna militarii români, ca şi militarii altor ţări, au beneficiat de soldă şi nu de salariu. Solda nu este preţul muncii, aşa cum este salariul, ci reprezintă răsplata pe care statul o acordă persoanelor care se află în serviciul apărării şi securităţii naţionale.

Dacă multă vreme, atunci când militarii desfăşurau activităţi în agricultură şi pe marile şantiere ale ţării, ei erau răsplătiţi corespunzător, acum, paradoxal, când armata s-a profesionalizat în mod real, când militarii s-au aliniat cerinţelor de acţiune ale NATO, soldele lor, mai ales ale celor aflaţi la început de carieră, au rămas extrem de mici, ceea ce nu mai face din cariera militară o atracţie pentru tineri.

Ideea acestei declaraţii politice s-a născut în urma numeroaselor memorii şi sesizări făcute de cadrele militare active şi în rezervă referitoare la nivelul mic al soldelor cadrelor active şi al pensiilor "foste speciale" ale cadrelor în rezervă.

În sesizările lor, militarii reclamă că, în ultimii ani, împotriva armatei s-a desfăşurat o campanie de denigrare, care s-a finalizat cu integrarea forţată a situaţiei veniturilor militarilor români în legi unitare de salarizare şi pensionare, însă nu s-a făcut complet, ci doar în părţile care convin denigratorilor armatei. Acest ultim element a condus la discriminarea făţişă a militarilor în comparaţie cu ceilalţi salariaţi şi pensionaţi unitari.

Militarii activi români nu contestă legile, însă, în totalitatea lor, solicită să fie trataţi complet unitar, nu doar în părţile care convin emitenţilor legilor unitare de pensionare şi salarizare, întrucât în contextul creat, militarii români sunt supuşi unui regim de "sclavie", în niciun caz nu sunt trataţi ca salariaţi sau ca pensionari unitari.

Prin urmare, fiind integraţi în legea unitară de salarizare, militarii cer aplicarea Codului Muncii şi în cazul lor, la fel ca în cazul tuturor celorlalţi salariaţi unitari. Îşi doresc să nu mai lucreze nenormat, ci de luni până vineri, opt ore zilnic, iar dacă societatea are nevoie de serviciile lor mai mult timp - pentru inundaţii, înzăpeziri, misiuni de luptă sau alte intervenţii -să fie plătiţi şi pentru tot ceea ce depăşeşte opt ore, întrucât asta prevede regimul salariaţilor unitari, cu excepţia militarilor, care primesc aceleaşi remuneraţii indiferent cât lucrează şi sunt forţaţi să lucreze frecvent nenormat. Ştim cu toţii că militarii lucrează ori sunt la dispoziţia naţiunii 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, însă pentru aceleaşi venituri şi implicit pentru aceleaşi contribuţii la pensii ca şi ceilalţi salariaţi unitari cu care au fost situaţi pe grila de salarizare, care însă lucrează doar opt ore, de luni până vineri, ceea ce este o anomalie mai mult decât evidentă.

Fiind integraţi în legi unitare de salarizare şi pensionare, militarii doresc eliminarea completă a interdicţiilor şi limitărilor drepturilor constituţionale din Statutul cadrelor militare. În consecinţă, militarii nu cer privilegii, ci doar aceleaşi drepturi ca ale celorlalţi salariaţi şi pensionaţi unitari, respectiv:

- dreptul de a deţine firme;
- dreptul de a se organiza în sindicate;
- dreptul de a se înscrie în partide politice şi de a candida la funcţii publice;
- toate celelalte drepturi pe care le au toţi salariaţii şi pensionaţii unitari, cu excepţia militarilor.

În concluzie:

- dacă trebuie să rămână integraţi în legi unitare de salarizare şi pensionare, militarii cer plata la tariful cu ora şi eliminarea oricărei interdicţii din statut, adică să fie trataţi ca ceilalţi unitari;

- dacă trebuie însă să aibă un regim discriminatoriu - deci special faţă de ceilalţi angajaţi cu care doar formal sunt asimilaţi, se solicită legi speciale de salarizare şi pensionare care să compenseze discriminările la care sunt supuşi acum.

Orice altă variantă în afara celorlalte două expuse, nu determină decât batjocorirea şi discriminarea militarilor români în raport cu ceilalţi salariaţi şi pensionari unitari. În condiţiile de salarizare şi pensionare unitare, orice excepţie de tratament în ceea ce priveşte drepturile militarilor în raport cu drepturile celorlalţi salariaţi şi pensionaţi unitari, constituie discriminare pentru militari.

Guvernele anterioare nu au dat de înţeles că ar fi interesate să rezolve această problemă, pe care ele însele au generat-o.

În ceea ce mă priveşte, ţinând cont de experienţa militară personală, susţin cu tărie solicitările cadrelor militare, solicitări pe care le consider decente, rezonabile şi îndreptăţite şi solicit actualului guvern iniţierea demersurilor de revenire la normalitate. Să restabilim adevărul istoric, domnilor si doamnelor deputaţi! Vă mulţumesc pentru atenţie.Declaratia politica de exceptie a deputatului Ştefan Burlacu, scoate in evidenta niste discrepante si contradictii legislative in urma carora, militarii romani au capatat realmente un statut de "sclavie".

La acest moment militarii romani sunt integrati in Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare si in Legea nr. 263/2010 a pensiilor unitare. Aparent si militarii au drepturi egale de salarizare si de pensionare ca toti ceilalti cetetani (mai putin cu magistratii care au statut special si care s-au autoexclus prin vointa C.C.R. dintre cetatenii unitari). Realitatea este insa cu totul alta! Conform Legii nr. 284/2010 a salarizarii unitare, si militarii si cetatenii civili sunt inclusi in trepte unice de salarizare, principiul de baza stipulat de lege fiind "remuneratii egale pentru munca de valoare egala". Principiu corect, dar care in cazul militarilor, nu se aplica! Remuneratiile acestora sunt calculate pentru 24 de ore pe zi si la zile calendaristice (7 zile din 7), fiind identice cu cele ale omologilor lor civili cu care sunt situati in aceleasi trepte de salarizare pentru care insa munca de "valoare egala" cu a militarilor este de doar 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta nu este totul! Codul Muncii stabileste ca salariatilor "unitari" li se aplica Codul Muncii ceea ce inseamna plata suplimentara pentru ore suplimentare sau de noapte si care se transforma in contributii la viitoarele pensii "unitare", precum si alte facilitati cum ar fi o ora libera platita pentru fiecare ora suplimentara lucrata. Codul Muncii nu se aplica insa militarilor, ci doar celorlalti salariati si viitori pensionari "unitari". In sfarsit, legat de regimul de pensionare, toti viitorii pensionari "unitari" au dreptul sa contribuie la viitoarele lor pensii din orice activitate cred de cuviinta. Nu este si cazul militarilor romani carora propriul statut - Legea nr. 80/1995 prin Sectiunea a 3-a, le interzice si acest lucru. 

Si atunci ce mai este "unitar" pentru militari in Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare si in Legea nr. 263/2010 a pensiilor unitare? Aviz pentru tinerii care sunt ademeniti sa intre in sistemul militar! Nu merita!

Nota: Sistemul militar este doar cel guvernat de Legea nr. 80/1995! Precizarea este esentiala, intrucat nu toti cei care poarta uniforma cu insemnele statului au si statut de militari! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog nu este destinat pentru rating, ci sustinerii drepturilor militarilor de cariera, activi si in rezerva. Fiind vorba de o categorie profesionala ignorata si persecutata atat legislativ, cat si politic - in mod continuu incepand cu anul 2011, comentariile indecente nu isi au rostul! Aviz securistii care au primit dispozitii de infiltrare, in scopul destabilizarii coeziunii si cooperarii intre militari!